Gastgezinnen: de veelgestelde vragen

Bij Hulphond Nederland kunnen we onze honden opleiden tot een échte hulphond dankzij onze gastgezinnen. Zij zorgen niet alleen voor een liefdevolle, fijne woonplek voor de hond, maar ook voor een belangrijke basis in training en socialisatie. Een onmisbare schakel in het traject van pup tot hulphond. En ook jij kunt je steentje bijdragen door je aan te melden als gastgezin! In deze blog leggen we meer uit over de verschillende soorten gastgezinnen en beantwoorden we veelgestelde vragen, zodat je meer leert over hoe het is om gastgezin te zijn.

Welk type gastgezinnen zijn er?

Bij Hulphond Nederland kennen we vier soorten gastgezinnen. Hieronder vertellen we je welke dat zijn én wat deze verschillende gastgezinnen voor ons kunnen betekenen.

1. Gastgezin voor een pup
Als pupgastgezin neem je een jonge pup in huis tot zijn opleiding begint. Je krijgt de pup als hij 8 weken oud is en hij blijft bij jou wonen tot hij 16 á 18 maanden oud is. Daarna begint zijn opleiding in Herpen.

2. Gastgezin voor een moederhond
Als gastgezin voor een moederhond heb je een moederhond in huis, die bij jou één of meerdere nestjes krijgt. De hond woont vast bij jou, ook als ze geen pups heeft. Hoe vaak de hond een nestje krijgt, is afhankelijk van de situatie. Het welzijn van de hond staat hierbij natuurlijk voorop.

3. Gastgezin voor een therapiehond
Als gastgezin voor een therapie-hulphond heb je een hond in huis die maximaal twee dagdelen per week aanwezig is op een therapielocatie. Hier ondersteunt hij de therapeut tijdens de therapiesessies. Deze hond woont vast bij jou en mag thuis een gewone huishond zijn. Het is wel van belang dat je over eigen vervoer beschikt om de hond naar de therapielocatie te brengen.

4. Opvanggastgezin
Als opvanggastgezin vang je tijdelijk een hond op van een gastgezin of cliënt wanneer deze bijvoorbeeld op vakantie gaan of naar het ziekenhuis. Meestal zijn dit gastgezinnen die al eens een pup hebben opgevoed. Zij weten immers hoe het is om een hulphond in opleiding in huis te hebben.

Veelgestelde vragen over het zijn van gastgezin

We krijgen dagelijks veel vragen van mensen die overwegen om gastgezin te worden, maar niet zo goed weten wat ze er van kunnen verwachten. We hebben veel van deze vragen gebundeld in deze blog.

De pup is tussen de 8 en 9 weken oud als hij bij jou komt wonen. Hij komt dan van een gastgezin waar hij heeft gewoond met zijn moeder en broertjes/zusjes. Het kan ook zijn dat de pup is aangekocht bij een externe fokker waar Hulphond Nederland goede contacten mee heeft. De pup blijft bij jou wonen tot hij zo’n 16 á 18 maanden oud is. Dan begint zijn opleiding bij ons opleidingscentrum in Herpen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat we er gaandeweg achter komen dat een hond niet geschikt is als hulphond óf niet gelukkig wordt van een leven als hulphond. Voor deze honden zoeken we een gouden mand waar zij gewoon huishond mogen zijn. Dit doen we via een eigen platform: Hond zoekt Huis.

Ja, je bent gastgezin op vrijwillige basis. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat de kosten van de hond gedekt worden. Hierbij kun je denken aan voer, dierenarts- en reiskosten én, wanneer van toepassing, hondenbelasting.

Wij zorgen voor een basispakket met alles wat je nodig hebt wanneer je een onderkomen biedt. Hierbij kun je denken aan een lijn, een Vet-bed, voerbakken, een Kong, borstel/kam en een bench. Uiteraard is het van groot belang dat de hond veilig vervoerd kan worden in de auto. Hiervoor bieden we een hondengordel aan. Speeltjes, kluifjes, beloningskoekjes of een net voor in de auto zijn voor eigen rekening.

Je kunt je aanmelden via dit formulier op onze website. We nemen vervolgens contact met je op en sturen jou een vragenlijst, zodat we goed kunnen kijken of gastgezin worden bij jou past en zo ja, wat voor soort hond een goede match kan zijn. Daarna maken we graag een afspraak om langs te komen voor een intakegesprek.

Dit verschilt per situatie. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals in welke regio je woont, hoeveel ervaring je al met honden hebt en is er een hond beschikbaar die bij jouw thuissituatie past. Het kan zijn dat we op zoek zijn naar gastgezinnen in jouw regio en dat we meteen een goede match hebben gevonden, maar het kan ook wat langer duren.

Over het algemeen leiden we Labradors, Golden Retrievers en Koningspoedels op tot hulphond. Daarnaast gaan er ook kruisingen van deze rassen de opleiding in. Dit kunnen kruisingen zijn met een Border collie, Korthaar collie of Duitse herder. De Labrador wordt ook vaak met de Golden Retriever gekruist. Voor therapie-hulphonden kunnen ook kleinere hondjes in opleiding worden genomen.

In principe niet, maar je kunt wel een voorkeur uitspreken. Er wordt gekeken naar jouw situatie: heb je al een hond? Dan kijken we welke hond het beste bij jouw hond past. Daarnaast plaatsen we bij niet gesteriliseerde teefjes geen reu.

Om elk gastgezin zo goed mogelijk te begeleiden hebben we verspreid door bijna heel het land gastgezinbegeleiders. Zij nodigen een potentieel gastgezin uit om mee te kijken bij een training met gastgezinnen die al een pup hebben én geven toegang tot een e-learning. Als hieruit blijkt dat je geschikt bent als gastgezin, gaan we kijken naar een hond die in jouw thuissituatie past. Als je pupgastgezin wordt en de pup geplaatst wordt, zie je de gastgezinbegeleider eens per week tot de leeftijd van 16 weken. Als alles soepel verloopt heb je daarna tweewekelijks contact. Deze tweewekelijkse momenten staan in het teken van huisbezoeken en locatietrainingen.  Voor de andere types gastgezin wordt begeleiding op maat gerealiseerd.

De socialisatie-fase van de pup verschilt niet veel met die van een doorsnee pup. We hebben een aantal regels opgesteld en focussen ons vooral op het luisteren van de pup op belangrijke momenten. Hierin word je als gastgezin door ons begeleid middels trainingen op verschillende locaties.

We hebben een aantal punten op een rijtje gezet waar we samen met onze gastgezinnen aandacht aan geven:

  • Lekker wandelen zonder trekken en spanning op de lijn;
  • Loslopen in een losloopgebied mag, mits je de pup leert dat hij niet te ver van je vandaan gaat, terugkomt wanneer je hem roept en dat hij niet zomaar naar andere honden toe gaat. Met jouw toestemming mag de pup met andere honden spelen, zolang het gesocialiseerde honden zijn en je je pup hierbij steunt;
  • Langs het water lopen zonder dat hij in het water springt of gaat zwemmen;
  • De hond mag slapen op een kussen, in een bench of mand, maar niet op de bank;
  • De pup mag door iedereen worden geaaid, mits het gastgezin dit goed vindt én de pup met 4 pootjes op de grond blijft staan;
  • Kinderen mogen altijd mee met een volwassene om met de pup te wandelen, we laten kinderen tot 14 jaar niet alleen met de hond op pad gaan;
  • Kinderen kunnen altijd helpen in de opvoeding van de pup, zij kunnen onder begeleiding van een volwassene de hond kammen of borstelen, zoekspelletjes doen of lekker knuffelen wanneer de hond dit leuk vindt.

Wil jij ook gastgezin worden?

Weet je na het lezen van deze blog zeker dat jij klaar bent voor oneindig veel liefde? Meld je dan aan als gastgezin en geef iemand die het minder getroffen heeft zijn of haar vrijheid terug.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!