Blog 5: De Open Dag
- Leestijd: 6 min
- 7 mei 2024
In deze blogserie volgen we Kent: een schattige zwarte labrador-pup die hulphond in spe is. Hij woont bij zijn gastgezin in Veghel, Noord-Brabant. Hier mag hij uitgroeien tot een goed opgevoede en gesocialiseerde hond die vervolgens opgeleid zal worden tot échte hulphond. Vlak na de vorige trainingssessie in het Sonse bos ontmoeten we elkaar in Herpen, op de Open Dag van Hulphond Nederland.
Het is zaterdag 6 april, en dat betekent dat we geïnteresseerde bezoekers vandaag een kijkje in de keuken geven. Cliënten vertellen over de vrijheid die ze – na het krijgen van hun hulphond – weer ervaren, trainers laten zien hoe ze nieuwe handelingen aanleren en gastgezinnen zijn aanwezig met hun pup voor een demonstratie. Uiteraard is blog-ster Kent aanwezig met Frans en Riëtte.
Verspreid over de dag vinden er vier demonstraties met jonge honden plaats. In een half uur laten onze gastgezinnen zien hoe zij hun pup socialiseren. De demonstratie wordt voorzien van commentaar door gastgezinbegeleider Inge. Zij vertelt het aanwezige publiek in vogelvlucht hoe het leven als gastgezin eruitziet, wat de speerpunten binnen het opleidingstraject zijn en waarom gastgezinnen zo belangrijk zijn voor onze organisatie én onze cliënten.
Na het middaguur mag Kent tijdens twee sessies laten zien wat hij in zijn mars heeft. Voor hij hiermee start is er nog even tijd om een foto te maken met Kanjer, zijn broertje die eerder op de dag een tweetal demo’s heeft mogen geven.
Terwijl een groot aantal mensen zich heeft verzameld rondom het trainingsveld, lopen de pups – samen met hun geleider- vol enthousiasme het gras op. Hier zorgt een samenspel van verschillende attributen zoals hoepels, tunnels, hordes en zelfs een heuse wip voor een interessant parcours.
Terwijl Inge vertelt over de pups en de bijbehorende gastgezinnen, banen de pups zich een weg door het parcours. Ook nu is het belangrijk dat zowel hond als geleider aandacht voor elkaar hebben, en dat de honden niet ongevraagd naar elkaar toe gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan met zoveel prikkels in de nabije omgeving. Toch gaat dit de pups erg goed af.
Kent loopt al kwispelend zijn rondjes met Frans en Riëtte over het veld en is niet onder de indruk van de obstakels. Het duurt dan ook niet lang voor hij bij de wip uitkomt. Dit obstakel heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een scharnierpunt in het midden waardoor deze zal kantelen wanneer de hond er overheen loopt. Dat is voor sommige honden best wel spannend. Ook zorgt de afwerking van de wip voor een groot contrast in ondergrond ten opzichte van het gras. Hoewel dit misschien als een klein detail klinkt, is dit verschil in ondergrond een wezenlijk onderdeel van het trainingstraject. Een hulphond zal namelijk moeten functioneren in de wijde wereld, waar ook veel verschillende ondergronden te vinden zijn. Door een pup te laten wennen aan verschillende ondergronden zal een nieuwe, onbekende ondergrond op latere leeftijd veel minder indruk maken.
Zoals verwacht maakt de voor hem onbekende wip weinig indruk op de kleine Kent. Hij klimt vol overtuiging het trapje op en loopt, onder toeziend oog van het publiek, zonder aarzeling over de wip.
Daarna is het nog tijd voor een focusoefening. Hiervoor doet Inge een beroep op de aanwezige kinderen. Zij mogen het trainingsveld betreden en proberen de honden af te leiden door rondjes te rennen. Het is voor de geleider dus zaak om, nog voordat de kinderen gaan rennen, de aandacht van de hond te krijgen. Door in contact te blijven met de pup wordt voorkomen dat deze wordt afgeleid en zijn taak niet kan uitoefenen. Doordat het gastgezin niet hulpbehoevend is, is afgeleid zijn nu nog niet zo’n ramp. Wanneer de hond op latere leeftijd echter moeite heeft met focussen, kan dit een cliënt in zijn of haar vrijheid beperken.
De tekst gaat verder onder de foto’s.
Hoewel we van de maatschappij vragen onze hulphonden (in opleiding) niet af te leiden, willen we ze hier wel op voorbereiden. Het is namelijk niet onoverkomelijk en dus willen we de honden hier in een veilige omgeving aan laten wennen. Dit doen we door ze, tijdens het trainingsproces, regelmatig te laten aaien. Hiervoor vraagt Inge wederom de aanwezige kinderen een hond uit te kiezen, en aan het baasje te vragen of ze hond mogen aaien. De schattige Kent kan uiteraard rekenen op de nodige aandacht en weet zelfs een pootje te geven aan één van de kinderen.
De vele prikkels putten de pups, in combinatie met de warmte, snel uit. Daarom is het zaak dat de jonge honden na afloop zo snel mogelijk naar huis gaan om daar bij te komen. Nog voordat Frans en Riëtte in de auto zijn gestapt, ligt de uitgetelde Kent op de achterbank te slapen.
Wil jij ook gastgezin worden?
Weet je na het lezen van deze blog zeker dat jij klaar bent voor oneindig veel liefde? Meld je dan aan als gastgezin en geef iemand die het minder getroffen heeft zijn of haar vrijheid terug.
Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!
Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!