Een hulphond is welkom, altijd en overal

12/10
Toegankelijkheid supermarkt

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen met een hulphond, vanwege de hond, met regelmaat voor een dichte deur staat. Een hulphond hoort juist voor meer bewegingsvrijheid te zorgen, maar levert soms dus extra drempels op. Een hulphond weigeren in een openbare gelegenheid is bij wet verboden. En toch gebeurt het. Om dit te veranderen start vandaag de campagne ‘Een hulphond is welkom’.

Waarom worden hulphonden geweigerd?​

Ondanks een welwillende houding, gaat het in praktijk toch vaak mis door gebrek aan informatie. Men is onbekend met het VN-verdrag inzake de rechten voor mensen met een handicap. Dit verdrag waarborgt dat mensen met hulphonden zijn toegestaan in openbare gelegenheden.

Onder andere winkelpersoneel, bediening, receptionisten en beveiligers vinden het lastig om een officiële hulphond te herkennen. Bij cliënten met een niet-zichtbare beperking zoals PTSS, epilepsie of autisme ontstaat extra verwarring, omdat men niet direct ziet wat er aan de hand is. Tot slot wordt ook hygiëne genoemd als reden om mensen met hulphonden te weigeren. Het weigeren van de toegang heeft een grote emotionele impact op mensen met een hulphond, zo blijkt uit het onderzoek. Cliënten zijn teleurgesteld en voelen zich gekwetst, gediscrimineerd en buitengesloten.

Gedragsverandering aan de deur

Het onderzoek maakt duidelijk dat er behoefte is aan heldere informatie. Daarom starten Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden op 5 oktober, in de Week van de Toegankelijkheid, de campagne ‘Een hulphond is welkom’. Het doel van deze campagne is een gedragsverandering aan de deur van openbare gelegenheden zodat mensen met een hulphond nooit meer voor een dichte deur staan. Op eenhulphondiswelkom.nl staan niet alleen feiten over hulphonden, ook de grootste misverstanden worden ontkracht. Hoe sneller een gedragsverandering aan de deur plaatsvindt, hoe beter.

Onderzoek toegankelijkheid

Bureau Ditmeijers deed in opdracht van Hulphond Nederland en KNGF Geleidehonden begin 2020, voor het uitbreken van de coronacrisis, onderzoek naar de toegankelijkheid van openbare gelegenheden voor hulphonden. Om te achterhalen hoe vaak, op welke manier en om welke redenen iemand met een hulphond werd geweigerd, werden cliënten, trainers en puppypleeggezinnen van beide organisaties ondervraagd.

Ondersteun de campagne

Op eenhulphondiswelkom.nl kunnen bedrijven en instellingen flyers en posters opvragen om hun personeel voor te lichten of raamstickers bestellen om te laten zien dat een hulphond bij hen gewoon welkom is.

Ook interessant