Expertisecentrum

Het Expertisecentrum van Hulphond Nederland houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek, de opleiding van stakeholders en innovatieve projecten. Het Expertisecentrum is opgericht in 2016 en vloeit mede voort uit onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de twee kerngroepen waar wij dagelijks mee werken. Dit zijn de dieren die wij inzetten en de mensen die wij helpen. Het werken met dieren en het bedienen van kwetsbare doelgroepen vraagt om deskundigheid en zorgvuldigheid.

Wetenschappelijk onderbouwd

Eén van de doelen van het Expertisecentrum is de inzet van dieren wetenschappelijk te onderbouwen. Hierbij staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Alle huidige en nieuwe activiteiten van Hulphond Nederland vinden alleen plaats in een setting waarbij de veiligheid en het welzijn van de dieren gewaarborgd is. Het Expertisecentrum zoekt bewust de samenwerking met onafhankelijke, wetenschappelijke partijen die hun oordeel baseren op feiten en metingen die gesignaleerd en verricht zijn tijdens de dagelijkse dienstverlening bij de stichting. Dit stelt Hulphond Nederland in staat om op een objectieve manier te communiceren over het effect van de inzet van dieren.

Opleiding

Naast onderzoek richt het Expertisecentrum zich op de opleiding van diverse stakeholders. Met behulp van in eigen beheer ontwikkelde e-learning programma’s delen wij onze kennis met vrijwilligers, studenten, docenten en medewerkers.

Innovatieve projecten

Tenslotte analyseert het Expertisecentrum de bestaande dienstverlening van Hulphond Nederland en test vernieuwingen of aanpassingen tijdens praktische pilots. Dit resulteert in innovatieve en inspirerende projecten zoals Kwispellezen, het Dogs & Kids programma en het Hulphondenhuis.