Het Hulphondenhuis

Hulphond Nederland is in samenwerking met Aeres Hogeschool Dronten een bijzondere pilot gestart. Vier honden worden opgeleid tot hulphond in een huis waar ook studenten wonen. In dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van een huiselijke omgeving op de hond.

Een hulphond wordt gemiddeld met acht weken oud bij een gastgezin van Hulphond Nederland geplaatst. Na ongeveer een jaar heeft de hond voldoende opvoeding gehad en maakt hij de overstap naar het opleidingscentrum van de stichting. Hier start de hond de tweede fase van het trainingstraject, waarin hij wordt opgeleid tot hulphond. Om deze fase op te vangen, is de samenwerking tussen Hulphond Nederland en Aeres Hogeschool Dronten gestart. Met ‘Het Hulphondenhuis’ wordt de gezinssituatie nagebootst en wordt een alternatief geboden voor de fase in het opleidingscentrum.

Verantwoordelijkheid dragen

De studenten die in het Hulphondenhuis wonen, zijn geen doorsnee studenten. Ze dragen de verantwoordelijkheid van vier hulphonden in opleiding. Hiervoor moeten ze zich aan strenge voorwaarden houden en hebben ze diverse trainingen achter de rug. Bovendien komt er elke week een instructeur van Hulphond Nederland langs om de studenten te begeleiden bij het trainen van de honden. De studenten hebben een eigen Instagram-pagina, waarop hun avonturen te volgen zijn.

Vanuit de basis van Het Hulphondenhuis bestaat de ambitie om, samen met Aeres Hogeschool Dronten, verder onderzoek te doen naar de ontwikkeling van hulphonden in de eerste fase van hun opleiding.