Gastgezin worden voor een moederhond met pups.

22/09
Blonde en zwarte labrador puppy's

Datum: 22 september 2022
Geschreven door: Amber Leeman in samenwerking met Marij Hoefnagels
Leestijd: 7 minuten

Bij Hulphond Nederland werken we samen met een groot aantal gastzinnen om onze honden op te leiden tot een échte hulphond. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat onze pups opgroeien in een liefdevol huis. Een plek waar ze veel aandacht krijgen en waar wij goed in de gaten kunnen houden hoe ze zich ontwikkelen. Onze gastgezinnen zijn daarom voor ons enorm belangrijk.

Bij Hulphond Nederland hebben we verschillende soorten gastgezinnen. Eén daarvan is het gastgezin voor een moederhond met pups. Ben je benieuwd of het iets voor jou is om gastgezin te worden van een moederhond met pups? Wij leggen in deze blog alles uit! We hebben veelgestelde vragen verzameld en gingen hiervoor in gesprek met Marij, één van onze gastgezinbegeleiders. Zij ziet haar gastgezinnen wekelijks en is betrokken bij zowel de ontwikkeling als de training van pups.

Wil je meer lezen over de ervaring van onze gastgezinnen? Je leest daarover meer op deze pagina, waar een gastgezin vertelt hoe het is om een moederhond met pups in huis te hebben.

Blonde en zwarte labrador puppy

Worden alle pups hulphond?

Nee, niet alle pups worden hulphond. We bezoeken onze gastgezinnen regelmatig, waarbij we de ontwikkeling van de pups goed kunnen zien. Ook het gastgezin zelf houdt de pups goed in de gaten. Daarnaast maken we gebruik van tests waarbij we kijken naar het karakter van de pup en zijn interesses en talenten. Als er pups zijn waarvan we zien dat ze gelukkiger worden als huishond, beginnen ze niet aan de opleiding tot hulphond.

Pups die de opleiding tot Hulphond niet starten of afmaken, worden verkocht als huishond. Heb je interesse in een van onze huishonden, lees daarover hier meer. 

Als ik gastgezin ben voor een moederhond, hoe vaak zal zij dan een nestje krijgen?

Dit ligt aan verschillende omstandigheden en is daarom niet van te voren te zeggen. Het welzijn van de hond staat bij ons uiteraard voorop. We kijken daarnaast hoe de hond draagt, wat de grootte is van haar nestjes en hoe de pups zijn en hoe ze zich ontwikkelen. Of de moederhond een volgend nestje zal krijgen, is dus van verschillende factoren afhankelijk.

Tot welke leeftijd blijven de pups bij de moederhond? En waar gaan ze daarna heen?

De pups blijven bij de moederhond tot ze uiterlijk 9 tot 10 weken oud zijn. Als blijkt dat een pup niet aan de opleiding begint, blijft hij vaak tot 10 weken bij de moederhond, omdat we het belangrijk vinden om vanuit het gastgezin te zoeken naar een nieuw, fijn huis voor de pup waar hij kan blijven wonen.

Als de pup begint aan zijn opleiding tot hulphond, gaat hij naar een pupgastgezin. Daar zal hij blijven wonen tot hij 16-18 maanden oud is, afhankelijk van wanneer hij klaar is voor zijn vervolgopleiding op het opleidingscentrum in Herpen. Je leest meer over onze pupgastgezinnen op deze pagina.

Kan ik de pups blijven volgen wanneer ze zijn verhuisd naar een pupgastgezin?

We hebben gastgezinnen die erg actief zijn op Facebook en Instagram, maar niet alle honden zijn te volgen. Deze keuze ligt namelijk bij de gastgezinnen zelf. Vaak is er wel onderling contact tussen gastgezinnen waarbij foto’s uitgewisseld kunnen worden.

Wat moeten de pups leren in de eerste weken?

De eerste weken staan in het teken van de échte basis: de pups zijn super klein en moeten leren voelen, zien en ruiken. Daarnaast leren ze evenwicht te hebben, lopen ze op verschillende ondergronden en leren ze situaties in te schatten. Dit zijn allemaal dingen die in de eerste fase erg belangrijk zijn, omdat ze daarmee op latere leeftijd makkelijker kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Hoe ziet het aanmeldproces eruit als ik gastgezin wil worden voor een moederhond met pups?

Je kunt je bij ons aanmelden als gastgezin via onze website. Dat kan via deze pagina. Na aanmelding volgt een telefonisch gesprek waarin we kijken of jouw thuissituatie geschikt is voor een moederhond met pups. Als jouw situatie geschikt lijkt en je natuurlijk zelf ook enthousiast bent,  komen we bij jou thuis om je nog meer informatie te geven.

Welke begeleiding kan ik vanuit Hulphond Nederland verwachten?

Wanneer het nestje pups is geboren, krijg je van verschillende mensen begeleiding. Deze begeleiding is zeer intensief: de eerste week is het twee à drie keer per week een aantal uur. We hebben vanuit Hulphond Nederland nestbegeleiders die ongeveer drie dagen per week een dagdeel komen. Vanaf dat de pups vier weken oud zijn, komen de nestbegeleiders vier dagen per week, waarbij ze langer aanwezig zijn.

Deze nestbegeleiders houden de ontwikkeling en het gedrag van de pups in de gaten en gaan met het gastgezin in gesprek over eventuele opvallende zaken. Daarnaast heb je als gastgezin natuurlijk de ruimte om ook jouw vragen te stellen. Ook telefonisch zijn onze begeleiders bereikbaar voor vragen.

Wat is er zo leuk aan het zijn van een gastgezin voor een moederhond met pups?

Het is heel speciaal om de hele voortplantingsperiode van de hond te zien. Je ziet de moeder echt groeien in de periode dat ze dragend is en je ziet precies hoe een bevalling gaat. Dat is heel bijzonder om mee te maken. Daarna volgt een periode van volledige socialisatie voor alle pups: ze zijn natuurlijk super jong en voor hen gaat een hele wereld open. Ook dat is mooi om mee te mogen maken. En uiteraard jouw bijdrage aan het bieden van vrijheid en perspectief voor de cliënten waar “jouw” pups uiteindelijk als hulphond aan de slag gaan.

Welke dingen zijn wellicht zwaarder dan verwacht als gastgezin voor een moederhond en pups?

De laatste week voor de bevalling van de moederhond én de eerste week na de bevalling slaap je in dezelfde ruimte als de moederhond. Zo worden moederhond en pups goed in de gaten gehouden. Deze nachten zullen dus korter zijn dan je wellicht gewend bent. Als het goed gaat, kun je na een week weer in je eigen bed slapen. Het kan ook voorkomen dat (door verschillende oorzaken) de pups of de moederhond ziek worden. Dan kan het zijn dat de pups via fles hun voeding moeten krijgen. In dit soort gevallen krijg je natuurlijk vooraf uitgebreide uitleg en word je door ons intensief begeleid.

Is gastgezin worden iets voor mij?

Gastgezin worden voor een moederhond met pups kost dus veel tijd én energie. Aan de andere kant is het ook een bijzondere periode waarin je de pasgeboren pups écht ziet opgroeien. Het is speciaal om hun groeiproces te volgen en de moederhond een echte moeder te zien zijn. Ben je benieuwd of het iets voor jou is om gastgezin te zijn? Hieronder hebben we nog even kort een aantal belangrijke punten op een rij gezet.

Gastgezin worden voor een moederhond met pups is iets voor jou, als je:

  • veel thuis bent om samen te zijn met de moederhond en haar pups. Werken is mogelijk, mits dit vanuit huis is. Gedurende de 9 weken dat de pups er zijn moet je veel thuis kunnen zijn.
  • graag bij wilt dragen aan een mooi doel
  • wilt leren over jonge pups en hun ontwikkeling tot 8 weken.
  • In bezit bent van een auto

Heb je nog een andere hond in huis? Deze dient minimaal één jaar oud te zijn. Daarnaast is het van belang dat de hond sociaal is richting jonge pups.

De moederhond woont bij jou in huis en zal afhankelijk van haar situatie eventueel meerdere nesten krijgen bij jou thuis. Daarnaast zal je regelmatig naar een trainingslocatie gaan met een begeleider vanuit Hulphond Nederland (dit is eens per drie maanden, overdag).

Aanmelden als gastgezin

Ben jij enthousiast geworden om gastgezin te worden voor een moederhond met pups? Je kunt je aanmelden via deze pagina. Ben je benieuwd naar de ervaring van één van onze gastgezinnen en wil je nog meer weten over hoe het is om jonge pups in huis te hebben, lees dan deze blog. Daar vertelt een van onze gastgezinnen meer over de begeleiding die ze krijgt vanuit Hulphond Nederland, over de mooie momenten en over alles wat er verder bij komt kijken.

Ook interessant