RvB voor alle rashonden

De Raad van Beheer is de organisatie in Nederland die staat voor de relatie tussen mensen en honden. Hierbij gaat het niet alleen om allerlei activiteiten die je met je hond kunt doen, zoals sporten of showen, maar ook om het fokken van gezonde honden. Kynologie staat voor alles wat te maken heeft met deze bijzondere relatie. Daarom is de volledige naam ook Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. In het buitenland spreken ze meestal over ‘Kennel Club’.

Vereniging van verenigingen

De Raad van Beheer is een vereniging van verenigingen. Dit betekent dat onze leden verenigingen zijn: rasverenigingen, kynologenclubs of bijzondere verenigingen. Rasverenigingen behartigen de belangen van één of meerdere rassen. Kynologenclubs, ook wel regionale verenigingen genoemd, zijn regionaal actief met onder andere opleidingen, trainingen en wedstrijden. Bijzondere verenigingen zijn verenigingen met een specialistische doelstelling.

Er zijn meer dan 300 verenigingen lid van ons; samen vertegenwoordigen zij meer dan 120.000 mensen die actief zijn met honden. Je herkent de aangesloten verenigingen door het logo ‘Lid van Raad van Beheer’.

Een omvangrijk werkterrein

In Nederland zijn er in totaal zo’n 1.5 miljoen honden. Er zijn ongeveer 400.000 rashonden. Een rashond is een hond die een stamboom van de Raad van Beheer heeft. Ieder jaar krijgen tussen de 35.000 en 40.000 pups zo’n stamboom. Er zijn circa 300 in Nederland erkende rassen. Ongeveer 1 op de 5 huishoudens heeft een of meerdere honden. Veel mensen zijn actief met hun hond: ze sporten of showen er mee, gaan er lekker op uit of fokken een nestje.

Wij zijn er voor iedereen die van honden houdt. Wij bevorderen de gezondheid en het welzijn van honden, maar zorgen er ook voor dat de maatschappij positief over hondenbezit is. Alle rashonden chippen wij en registreren wij in onze stamboekhouding. We stellen regels en handhaven die en zijn voor onder meer de overheid een belangrijke gesprekspartners. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die van honden houdt voldoende kennis heeft, bieden wij opleidingen aan en geven wij voorlichting. Daarmee hebben we een omvangrijk werkterrein.

www.houdenvanhonden.nl