Samenwerking met faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

08/12

Hulphond Nederland werkt sinds kort nauw samen met het ExpertiseCentrum Genetica van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het Universitair Dierenziekenhuis verzorgt de klinische screening van alle honden die gefokt en getraind worden. Daarnaast neemt het ExpertiseCentrum DNA af van de honden voor wetenschappelijk onderzoek naar erfelijke aandoeningen. Hulphond Nederland wil hiermee graag een extra impuls geven aan de gezondheidsbevordering van hulphonden. Birgit van Rosmalen, hoofd Opleiding Hulphonden: “We kunnen door deze samenwerking veel betekenen voor de gezondheid van onze honden – nu en in de toekomst.”

Klinische screening

Bij de klinische screening wordt de brede expertise van het Universitair Dierenziekenhuis ingezet: van specialisten op het gebied van oogheelkunde, orthopedie, urologie en diagnostische beeldvorming. Hille Fieten, coördinator van het ExpertiseCentrum Genetica: “In een ochtend doorlopen de hulphonden een diergeneeskundig screeningstraject, waarna in één oogopslag duidelijk is of de honden fit genoeg zijn om aan hun opleiding tot hulphond te beginnen.”

DNA-onderzoek

Naast de screeningen neemt het ExpertiseCentrum DNA af van de honden voor opslag in haar DNA-databank. “Op basis van deze data wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen. De uitkomsten van het onderzoek worden ingezet ter ondersteuning van de fokkerij van gezondere honden”, legt Fieten uit. Op de DNA-monsters van de hulphonden worden DNA-testen uitgevoerd die voor deze toepassing beschikbaar gesteld zijn door Royal Canin als supporter van het werk bij het ExpertiseCentrum Diergeneeskunde en Hulphond Nederland.

Eigen fokprogramma

Jaarlijks beginnen ongeveer 135 puppy’s aan een opleiding tot hulphond. Hulphond Nederland koopt de pups in bij fokkers en is daarnaast gestart met een eigen fokprogramma. “We willen ons fokprogramma uitbreiden van 20 naar 40 fokteven per jaar. Om tot een zo gezond mogelijke populatie hulphonden te komen, wil Hulphond Nederland gebruik maken van de fokkerijbegeleiding die het Universitair Dierenziekenhuis aanbiedt op basis wetenschappelijk genetisch-onderzoek”, aldus Van Rosmalen.

Ook interessant