Hulphond Nederland krijgt Michiel de Ruyter Prijs 2018

22 mei 2018

De Michiel de Ruyter Prijs is dit jaar toegekend aan Hulphond Nederland. Peter van Uhm, voormalig Commandant der Strijdkrachten en ambassadeur van de stichting, nam de prijs in ontvangst tijdens de Canal Catwalk op 21 mei in Amsterdam. Hulphond Nederland biedt jaarlijks honderden mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag een nieuw perspectief met de inzet van een hulphond. De jury: “Wij kennen de Michiel de Ruyter Prijs 2018 toe aan Hulphond Nederland vanwege de gedrevenheid van de vele vrijwilligers die letterlijk hartverwarmende resultaten weten te realiseren. De juryleden zijn diep onder de indruk van de zichtbare levensvreugde die Hulphond Nederland voor zijn cliënten weet te realiseren.” De Michiel de Ruyter Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon en/of organisatie die op onderscheidende wijze een bijdrage levert aan de samenleving.

Trouwe viervoeter

Peter van Uhm droeg de prijs bij de ontvangst op aan de medewerkers en ruim 500 vrijwilligers van Hulphond Nederland. “Zij werken elke dag ongelooflijk hard om de beste hulphonden op te leiden. Dankzij hun tomeloze inzet kan een steeds grotere groep mensen met een hulpvraag rekenen op de geweldige steun van hun trouwe viervoeter.” Tijdens de zevende editie van de jaarlijkse Canal Catwalk op de Amsterdamse grachten was model Annette Heemskerk met haar Epilepsie-hulphond te zien op de catwalk. De organisatie van het mode-evenement vroeg hiermee aandacht voor mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een hulphond.

Barbara Barend

De Michiel de Ruyter Prijs wordt dit jaar ook toegekend aan Barbara Barend. Zij krijgt de onderscheiding vanwege haar hand in hand oproep vorig jaar om te protesteren tegen geweld tegen de LHBT-gemeenschap. Op social media riep zij op tot actie. De Michiel de Ruyter Prijs werd eerder toegekend aan Ronnie Tober Foundation (2012), Marianne Thieme (2013), Marco Kroon (2014), Gijs Tuinman en Reddingsbrigade Nederland (2015), de Amsterdam Gay Pride (2016) en Henk Krol (2017). De onderscheiding is een initiatief van De Couturekrant, die dit jaar haar 20-jarig jubileum viert. De koninklijk onderscheiden journalist Phia Baruch is juryvoorzitter.

Foto: Piroschka van de Wouw
Bijschrift: Peter van Uhm met kunstenares Joke Kroon die de onderscheiding maakte