Krijg een inkijkje in de training van onze hulphonden in opleiding.
- Leestijd: 6 min
De opleiding van een hulphond begint al op jonge leeftijd. Zodra de pup 8 weken oud is, gaat hij naar een pupgastgezin toe. Hier wordt hij gesocialiseerd, gaat hij veel op pad om te wennen aan verschillende situaties en omgevingen en leert hij de eerste commando’s.
De gastgezinnen worden intensief door Hulphond Nederland begeleid, waarbij we samen de groei, het gedrag én de behoeftes van de hond in de gaten houden. Als de hond geschikt is om in opleiding te gaan tot hulphond, gaan onze hondentrainers vanaf dat de hond ongeveer 1,5 jaar oud is in het opleidingscentrum met hem aan de slag. In deze blog geven we een kijkje achter de schermen: we leggen alles uit over het trainingsproces van onze honden!
De start van de training tot hulphond
Zoals hierboven al kort is beschreven, wonen de honden eerst een periode bij een pupgastgezin (lees daarover in deze blog meer). Daar blijven ze tot ze tussen de 16 en 18 maanden oud zijn. Daarna begint hun training in ons opleidingscentrum. De exacte leeftijd dat de honden bij ons beginnen verschilt per hond, omdat we altijd goed bekijken of de hond er klaar voor is. De gastgezinbegeleider bespreekt dit samen met de hondentrainers. Zij kennen de hond namelijk goed en kunnen op basis hiervan een goede inschatting maken.
De honden die in training zijn, verblijven in ons opleidingscentrum in Herpen. Hier hebben ze de beschikking over diverse ruimtes, zowel binnen als buiten; om alleen of samen met andere honden te zijn en om te spelen of juist te en rusten. Voor honden die gevoeliger zijn voor prikkels zijn er aparte ruimtes beschikbaar.
De basiscommando's die een hulphond in opleiding leert
Als de opleiding van de hond bij ons op locatie aan de training begint, kent de hond al een bepaalde basis aan commando’s vanuit de periode bij het gastgezin. De eerste één à twee weken herhalen we deze oefeningen, zodat we kunnen kijken of de hond alles goed onder de knie heeft.
Dan starten we met de basistraining: dit is iets wat we al onze honden aanleren. Hierbij kunnen we goed zien hoe de hond leert: is hij werklustig? Past deze hond bij een cliënt met veel maatwerk, of juist weinig maatwerk?
Commando’s die we in deze fase aanleren zijn onder andere:
- Push: het met de neus dicht duwen van een lade/ het dicht doen van een kastje of deur
- Tug: het met de bek opentrekken van een lade, kastje of deur aan een touwtje met een balletje eraan
- Get it: het oppakken van een voorwerp. Daarbij ook het halen en dragen van een voorwerp: we beginnen met een blok. We letten dan op hoe de hond het vastpakt en of hij niet verhapt/bijt op het voorwerp
- In de hand: aangeven van een voorwerp in de hand
- In: een voorwerp ergens in leggen
- Op: een voorwerp op een laag kastje leggen
Verder kijken we of er aandachtspuntjes zijn, als deze er zijn trainen we hier op door. Dit kan bijvoorbeeld zijn; netjes lopen aan de lijn, dicht in de buurt blijven tijdens het loslopen, spel met andere honden.
De basiscommando's die een hulphond in opleiding leert
Elke trainer heeft een aantal eigen honden in training, waarbij iedere hond ongeveer vier tot 5 dagen per week getraind wordt. In principe is de basistraining dus voor elke hond hetzelfde, maar het kan natuurlijk zo zijn dat er iets tussendoor komt.
Als de hond bij ons in training is, streven we ernaar om binnen twee tot drie maanden de hond aan te bieden: dan wordt gekeken bij welke cliënt de hond zou kunnen passen. De basis moet dan klaar zijn. Als de hond gematched is, kijken we hoeveel tijd we nodig hebben voor het maatwerk. Dit is per hond en client verschillend.
Waar we op letten in het trainingsproces? Allereerst is het belangrijk dat de hond stabiel is. Daarbij bedoelen we dat de hond goed kan functioneren in de maatschappij. In de omgeving zijn vaak veel prikkels en het is van belang dat de hond overal zijn rust kan vinden. Hij moet overal mee naartoe kunnen als hulphond en daar ook kunnen wachten. Daarnaast is het netjes aan de lijn lopen en de omgang met honden, mensen en kinderen van groot belang.
De match tussen hulphond en cliënt
We maken altijd een uitgebreid verslag van hoe de hond is voordat hij wordt aangeboden. Vanuit daar kunnen we namelijk goed kijken of de hond bij één van de cliënten past. Intern vinden er gesprekken plaats met de afdeling cliëntenzorg en training, waar alle matches op papier worden doorgenomen. Als er een match is, wordt de cliënt geïnformeerd en plannen we een moment in om de cliënt te bezoeken, dit noemen wij ‘’het matchtbezoek’’. De hond en cliënt kunnen dan rustig aan elkaar wennen en wij kijken of er toenadering is. Ook gaan we altijd naar buiten, om te kijken hoe de hond daar reageert en hoe de hond reageert op de cliënt.
Is het een match? Dan gaan we het maatwerk opnemen en alles goed in kaart brengen. We lopen samen met de cliënt het huis door. We schrijven van alles op: denk aan hoe de gordijnen dicht moeten, aan welke kant van het bed de hond moet werken om bijvoorbeeld het dekbed aan te geven, hoeveel ruimte ze hebben om te werken, en of dat er speciale lades of andere voorwerpen zijn. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke commando’s precies aangeleerd moeten worden. We maken foto’s en filmpjes van hoe alles eruitziet, zodat we altijd even terug kunnen kijken wat precies geleerd moet worden.
Als alles in ons opleidingscentrum is aangeleerd, neemt cliëntenzorg het over. Zij plannen dan 7 thuistrainingen met de cliënt in. Die trainingen staan in het teken van het opbouwen van een goede band, waar ze eerst met basisoefeningen aan de slag gaan, aan de rolstoel lopen, loslopen enzovoort. Daarna volgt het maatwerk. Aan de hand van filmpjes die de hondentrainer heeft gemaakt, kunnen ze precies zien hoe de trainer alles heeft aangeleerd. De 8e keer blijft de hond slapen, waarna het tijd is dat de hond bij de cliënt blijft wonen.
“De hond en cliënt kunnen dan rustig aan elkaar wennen en wij kijken of er toenadering is.”
Ook een bijdrage leveren aan de training van onze honden?
De training om een hulphond te worden is een lang traject. Kijkend naar zijn behoeftes en gedrag kunnen we namelijk pas goed bepalen hoe de hond getraind wordt en hoeveel tijd dit kost. Daarnaast wordt al veel kennis opgedaan over de hond in de periode bij het gastgezin.
Deze gastgezinnen zijn voor ons enorm belangrijk en die zijn we daarom erg dankbaar. Benieuwd of gastgezin zijn iets voor jou is? Lees dan deze blog, of meld je direct aan als gastgezin.
De opleiding van onze honden is mogelijk dankzij een groot aantal donateurs. Wil jij ook een bijdrage leveren aan onze stichting die ten goede komt aan de opleiding van onze honden? Dat kan al vanaf een klein bedrag per maand. Lees hierover meer op deze pagina.
Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!
Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!