Een hulphond is welkom, altijd en overal.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mensen met een hulphond regelmatig voor een dichte deur staat. In de horeca is dit zelfs 1 op de 3. Waar een hulphond enerzijds zorgt voor meer vrijheid, levert hij helaas soms extra drempels op. Hulphonden worden helaas op diverse plekken namelijk nog altijd niet toegelaten.

Wist je dat een hulphond weigeren op openbare plekken verboden is? Toch overkomt het mensen met een hulphond nog met regelmaat. Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp, hebben we samen met het KNGF de campagne ‘Een hulphond is welkom’ opgezet. Meer weten? Lees dan snel verder! Onderaan de blog leggen we ook uit hoe jij kunt laten zien dat een hulphond bij jou in de zaak wel welkom is.

Vrijheid dankzij een hulphond

Een hulphond is voor onze cliënten van onschatbare waarde; ze zijn dankzij hun hond weer vrij om te gaan en staan waar ze willen én ze hebben een maatje voor het leven. Daarnaast hebben we een groot aantal gastgezinnen die ons helpen bij de opleiding van onze honden. Ook voor hen is het belangrijk dat zij kunnen oefenen bij verschillende locaties. Denk daarbij aan een restaurant, een winkel of een bakker. Om ervoor te zorgen dat de hond-in-opleiding goed getraind wordt en straks klaar is om bij de cliënt aan de slag te gaan, is het van belang dat ook zij overal worden toegelaten.

Bij Hulphond Nederland leiden we verschillende soorten honden op. Hieronder leggen we daarover kort meer uit.

De ADL-Hulphond: de bekendste hulphond is de ADL-hulphond. Deze hond assisteert bij diverse dagelijkse taken voor mensen met een fysieke beperking. Denk daarbij aan het openmaken van de deur, het aan- en uitdoen van de jas en het aangeven van bijvoorbeeld de krant. Dankzij een ADL-hulphond is de cliënt minder afhankelijk van thuiszorg of zijn omgeving en kan hij er weer écht zelfstandig op uit.

De Epilepsie-hulphond: daarnaast leiden we ook Epilepsie-hulphonden op. Deze hulphonden signaleren een epileptische aanval. Ze kunnen deze aanval soms al van te voren aanvoelen en de cliënt waarschuwen, zodat hij zichzelf in veiligheid kan brengen. Daarnaast kan de hond medicatie brengen, de omgeving alarmeren en geeft hij zijn baasje een gevoel van veiligheid.

De PTSS-Hulphond*: ook hebben we cliënten met een PTSS-hulphond. Deze cliënten hebben bijv. een trauma opgelopen tijdens hun werk, denk bijv. aan een oorlogsveteraan . Een PTSS-hulphond is alert en biedt steun op moeilijke momenten. Dankzij een PTSS-hulphond kan de cliënt er weer op uit en onderdeel zijn van de maatschappij.

*in plaats van PTSS-hulphonden leiden we meer en meer Therapie-hulphonden op voor het Domingo House, onderdeel van Hulphond Nederland, waar we ons richten op mensen met een geestelijke zorgvraag. Hier vallen ook mensen met PTSS onder.- Meer weten? Bekijk dan hier de website van het Domingo House.

Meer lezen over de soorten hulphonden bij Hulphond Nederland? Lees dan onze andere blog via de knop hieronder.

Waarom worden hulphonden geweigerd?

Regelmatig worden mensen met een hulphond geweigerd, bijvoorbeeld in een restaurant, een bakkerij of in een winkel. Dit is bij wet verboden en natuurlijk erg vervelend, omdat men (weer) buitengesloten wordt terwijl een hulphond juist voor meer vrijheid en zelfstandigheid moet zorgen. Cliënten zonder zichtbare beperking ervaren dit zelfs nog vaker. Denk daarbij aan mensen met een Epilepsie-Hulphond of een PTSS-Hulphond.

Heb jij wel eens te maken met hulphonden op jouw werk? Misschien twijfel je dan wel eens of de hond mee naar binnen mag, wat goed te begrijpen is. Je vraagt je bijvoorbeeld af of het wel hygiënisch is en wat andere klanten of gasten ervan zullen vinden. Daarnaast weet je niet of de hond rustig blijft en goed getraind is. Het weigeren van hulphonden is dus niet altijd een gebrek aan klantvriendelijkheid. Daarom vinden we het belangrijk om de juiste informatie op een rijtje te zetten, zodat je weet dat je een hulphond altijd kunt binnenlaten.

Op deze website lees je alles over de campagne ‘Een hulphond is welkom’.

“We vinden het belangrijk om de juiste informatie op een rijtje te zetten zodat je weet dat je een hulphond altijd kunt binnenlaten.”

Hoe laat jij zien dat een hulphond welkom is?

Een hulphond is voor veel mensen hun steun en toeverlaat. Daarom is het enorm belangrijk dat zij voelen dat ze overal welkom zijn: of dat nu in een restaurant, een supermarkt, een kledingwinkel of een bibliotheek is.

Jongen in restaurant toegankelijkheid

Je kunt via de website Een hulphond is welkom eenvoudig een raamsticker bestellen die je op het raam of de toegangsdeur kunt plakken. Zo laat je zien dat een hulphond in  jouw bedrijf welkom is. Daarnaast bieden we flyers en posters om jouw personeel voor te lichten, zodat iedereen weet dat hulphonden schoon, netjes, rustig én goed getraind zijn en dat ze toegelaten kunnen en moeten worden.

De stickers, flyers en posters vraag je geheel gratis aan, want we vinden het belangrijk dat mensen met hulphonden overal toegelaten worden en kunnen genieten van hun vrijheid.

Meer lezen? Bekijk onze andere blogs!

Wil je meer leren over wat we doen bij Hulphond Nederland? Met onze blogs blijf je op de hoogte over alles wat speelt bij Hulphond Nederland, delen we graag onze tips & tricks die je zelf ook kunt toepassen én krijg je een kijkje achter de schermen. Bekijk hier alle blogs!