Therapie-hulphond

Help mee
en doneer
Ga terug

Hoenderloo, 260615 Sergio en Petra van Benten met poedel Rags en zwarte hond Fien. Foto: Sjef Prins - APA Foto

Hulphond Nederland zet Therapie-hulphonden in voor kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand en psychische stoornissen. Het gaat dan bijvoorbeeld om autisme spectrum stoornissen, adhd, hechtingsproblematiek, pestproblematiek en licht verstandelijke beperkingen. In het therapieprogramma ‘Met Kop en Staart’ ontdekken kinderen en jongeren met deze zorgvragen wat het effect is van hun eigen gedrag op het gedrag van een hond. Door het aan- en afleren van gewenst en ongewenst gedrag wordt hen inzichtelijk gemaakt wat de consequenties zijn van hun gedragskeuzes. De methode vergroot hun observatievermogen, leert hen om hun gedrag af te stemmen op een ander en zorgt voor zelfcontrole. Bovendien wordt het zelfvertrouwen vergroot door het opdoen van succeservaringen. Een hond kent geen vooroordelen en luistert zonder aanziens des persoons naar ieder persoon, mits het de commando’s op de juiste manier overbrengt. Door mens en dier samen te laten oefenen, als onderdeel van een breder behandelingsplan, ervaart een jongere meer controle op het eigen gedrag. De Therapie-hulphonden van Hulphond Nederland worden niet thuis geplaatst bij cliënten, maar door onze therapeuten ingezet tijdens therapie- en coachingsessies.

Eigenwijs
Een Therapie-hulphond is vaak een eigenzinnige hond. Net als alle andere hulphonden is de hond gehoorzaam en uitstekend opgeleid. Maar een tikje eigenwijs is hij ook. Deze karaktertrek heeft hij nodig voor de therapie- en coachingsessies. Het zelfstandige karakter van de hond vraagt om de juiste aansturing: precies wat in de therapie en coaching wordt beoogd. De Therapie-hulphonden van Hulphond Nederland wonen bij een gastgezin. Twee dagen per week zijn zij met de therapeuten en de jongeren aan het werk. Op de andere dagen zijn ze gewoon hond in een huiselijke omgeving.

In de uitvoering van het programma ‘Met Kop en Staart’ werkt Hulphond Nederland samen met een aantal partners in de jeugdzorg (zie hieronder). Daarnaast kunnen particulieren die niet (meer) in aanmerking komen voor gespecialiseerde hulpverlening zich rechtstreeks aanmelden voor deze voor vorm van therapie. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

De-Hoenderloo-groep-logo GGNet-logo GGZONN_Logo logo sizalogo_helios logo-klimkoordlindenhout_logologo_wgvoost