PTSS-hulphond

In Nederland leven naar schatting meer dan driehonderdduizend mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Duizenden van hen lijden daar in het dagelijks leven onder. Nachtmerries, herbelevingen van afschuwelijke gebeurtenissen en snelle stressopbouw zorgen ervoor dat zij sociale contacten vermijden en soms zelfs niet eens meer naar buiten durven. Een PTSS-hulphond kan uitkomst bieden.

Signaleringshond

Een PTSS-hulphond is een signaleringshond met extra gevoeligheid voor stress die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen. Deze hulphond helpt veteranen en andere geüniformeerde beroepskrachten, zoals politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden. Een PTSS-hulphond leert de opbouw van stress te herkennen in fysieke uitingen, zoals het trillen van een knie. Bovendien houdt hij zijn baas, door het reflecteren van zijn gedrag, een spiegel voor wanneer hij onrustig of zenuwachtig is. Omdat het zintuiglijke waarnemingsvermogen van een hond vele malen groter is dan dat van een mens, voelt een hond een verandering in spanning, woede of verdriet eerder aan dan zijn baas. Hij zorgt bij dreigende escalaties van dergelijke emoties voor ontspanning en afleiding van de situatie door zijn baas aan te raken, zijn kop op schoot te leggen of hem aan te duwen met zijn neus.

Nieuw perspectief

De baasjes van een PTSS-hulphond leren samen met hun hond opnieuw deelnemen aan de maatschappij en durven weer naar buiten. Dat zorgt voor een betere kwaliteit van leven, zowel voor de cliënt als voor zijn of haar omgeving. Een PTSS-hulphond doorbreekt het isolement van zijn baas en zorgt voor nieuw perspectief.

Voor meer informatie, kunt u de brochure downloaden.

 Brochure PTSS-hulphond


Aanvragen

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een PTSS-hulphond of kent u iemand die daarbij gebaat kan zijn? U kunt contact met ons opnemen voor meer informatie. Klik hier wanneer u een hulphond wil aanvragen.