Een loslooptraining met jouw pup: hier een paar handige tips!

04/07
Loslooptraining met puppy

Datum: 5 juli 2022
Geschreven door: Amber Leeman in samenwerking met Marij Hoefnagels
Leestijd: 6 minuten

Een pup in huis is natuurlijk super leuk. Het zorgt voor veel grappige momenten en het liefst heb je de pup natuurlijk altijd dicht bij je om even te knuffelen. Bij Hulphond Nederland hebben we een groot aantal gastgezinnen dat ons helpt om de pups op te leiden tot échte hulphonden. We hebben verschillende soorten gastgezinnen (lees daarover hier meer), waaronder gastgezin voor een pup. In de periode dat de pup bij jou woont, leert hij natuurlijk van alles waar hij in de toekomst veel mee te maken gaat krijgen. Eén van de onderdelen waar we veel aandacht aan besteden is het los laten lopen van de pup. Daarom geven we vandaag een aantal handige tips waar je op kunt letten als je jouw pup wilt leren loslopen! Ik ging met Marij, één van onze gastgezinbegeleiders, in gesprek hierover…

Wat zijn belangrijke punten waar je op let tijdens een loslooptraining?

Bij een loslooptraining met een pup letten we met name op de reactie van de hond met betrekking tot ‘de grote wereld’. Daarnaast zijn we benieuwd of de hond veel afstand van ons neemt, of dat hij juist dichtbij blijft. We letten er op of er veel afleiding is, en hoe makkelijk de hond aan te sturen is met de stem als hij ongepast gedrag laat zien. Onze cliënten zijn namelijk niet allemaal in staat om hun hond aan te lijnen, dus voor ons is het belangrijk dat de hond goed met een stem aan te sturen is.

Hoe vaak ga je als gastgezinbegeleider samen met het gastgezin trainen?

Iedere maand zien we elkaar drie à vier keer. Dit varieert van locatie en losloop trainingen tot huisbezoeken en collectieve lessen. We vinden het namelijk belangrijk om voldoende afwisseling te hebben. Zo leren we op allerlei vlakken de hond goed kennen en kunnen we zien wat hij leuk en wat hij juist nog spannend vindt. Ook zijn we natuurlijk buiten onze afspraken op werkdagen bereikbaar om de gastgezinnen bij te staan voor vragen.

Zwarte labrador puppy

Welk soort trainingen doorloop je met jouw gastgezinnen?

Dit varieert heel erg, omdat we dus zoveel mogelijk proberen af te wisselen. Zo krijgt de hond de kans om van alles te ervaren. Dit geeft ons veel informatie over het gedrag van de hond, waarbij we kunnen kijken op welke vlakken hij eventueel nog extra begeleiding nodig heeft. We kijken altijd naar de individuele pup en het gastgezin. Daarop passen we in onze planning de lessen aan. Zo kijken we naar wat voor handvatten iemand nodig heeft en waar extra uitleg of diepgang nodig  is. Afhankelijk  daarvan  bepalen we met wie we welke lessen doen.

Welke tips kun je geven voor iemand die zelf een pup heeft en hem wil leren loslopen?

  • Tip 1: Het allerbelangrijkste is dat iemand moet beslissen wat hij of zij met het loslopen van de pup wil. Hiermee bedoel ik dat je anders zult wandelen als je hond veel mag en kan spelen, dan wanneer je je hond meer gecontroleerd wilt houden.
  • Tip 2: In het begin is het verstandig om dicht in de buurt van je pup te blijven. De grote wereld is vaak nog spannend met veel geuren en prikkels. Die hebben best veel invloed op de mindset van de pup. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat er onverhoopt een onvriendelijke hond op zijn of haar pad komt. Dan is het fijn om direct in de buurt van je pup te zijn.
  • Tip 3: Verder is het van belang goed op te letten hoeveel prikkels jouw pup aankan: pas daar je wandeling op aan. Als je met een jonge pup van 4 maanden al in 15 minuten 10 honden bent tegen gekomen kan het zijn dat het hoofd vol zit en de pup niet meer kan leren.
  • Tip 4: Als laatste is het nog goed om te onthouden dat een hond vaak aan de lijn zit met een reden. Houd daarom rekening met anderen en lijn je hond bijvoorbeeld even aan wanneer je anderen tegen komt. Je kunt dan aan de baas vragen of het goed is als jouw hond los blijft lopen. Zo voorkom je ongewenste incidenten.

Ook gastgezin worden voor een pup?

Wil jij ook gastgezin worden voor een leuke pup van Hulphond Nederland? Je krijgt de pup in huis wanneer hij 8 weken oud is. In de periode dat de pup bij jou woont, word je niet alleen overspoeld met liefde, ook is het erg leerzaam! Je wordt begeleid door één van onze gastgezinbegeleiders die jou van alles leren over het opvoeden van een pup. De pup blijft bij jou tot hij ongeveer 16-18 maanden oud is: dan begint zijn vervolgopleiding bij ons op het opleidingscentrum in Herpen. Benieuwd of dit iets voor jou is?

Ook interessant