Is een moederhond met pups in huis iets voor jou?

19/09
Blonde labrador puppy met andere honden op achtergrond

Datum: 19 september 2022
Geschreven door: Amber Leeman in samenwerking met gastgezin van moederhond Kasja
Leestijd: 10 minuten

Altijd al willen zorgen voor een moederhond met een nestje pups? En wil je graag bijdragen aan een mooi doel? Bij Hulphond Nederland kun je gastgezin worden voor een moederhond met pups: wie weet is dit wel iets voor jou! Onze gastgezinnen zijn enorm belangrijk voor ons; dankzij hen groeien de honden op in een liefdevolle omgeving en leren ze van alles in de eerste fase van hun opleiding tot hulphond. Bij Hulphond Nederland hebben we verschillende soorten gastgezinnen: pupgastgezinnen, therapiegastgezinnen én gastgezinnen voor een moederhond met pups.

In deze blog leggen we alles uit over hoe het is om gastgezin te zijn voor een moederhond met pups. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met één van onze gastgezinnen: zij hebben hond Kasja in huis.

Meer lezen over gastgezin zijn voor een moederhond met pups? Lees dan de blog die geschreven is door Marij, één van onze gastgezinbegeleiders. Zij legt precies uit wat de eisen zijn om gastgezin te worden en welke begeleiding je kunt verwachten vanuit Hulphond Nederland.

Zwarte labrador puppy

Is dit de eerste keer dat je gastgezin bent voor een moederhond met pups?

We hebben nu ons tweede nestje van hond Kasja. Zij is onze eerste hond vanuit Hulphond Nederland en woont sinds april 2019 bij ons. In oktober 2020 is ze bevallen van haar eerste nestje pups: dit waren er 10. Daarnaast heeft Kasja dit voorjaar (op 28 mei 2022) weer een nestje gekregen. Dit keer waren het 12 pups, waarvan één pup doodgeboren.

Verder hebben we – voordat we Kasja in huis namen – altijd twee honden gehad. Nadat één van de honden was overleden, hebben we nagedacht om een tweede hond erbij te nemen. We wilden aanvankelijk in een asiel gaan kijken, toen we informatie over Hulphond Nederland onder ogen kregen. Na de intake in 2018 is Kasja bij ons gekomen.

Kun je iets vertellen over je ervaring met het vorige nestje?

Aan het vorige nest van 10 pups denken we met veel plezier terug. Ook al was het voor Kasja haar eerste nest, ze was een geboren moeder: ze was zo zorgzaam en lief voor de pups.

De aanloop naar de bevalling vond ik pittig. Dat kwam vooral omdat je niet precies weet hoe lang het kan duren en wat normaal is. Met de ervaring ien begeleiding van Saskia vanuit Hulphond Nederland verliep dat heel goed. Een bevalling van zo dichtbij mee te mogen maken is heel speciaal, dat zal ik nooit vergeten. Ook als een pup wat moeilijker startte, wist Saskia precies wat ze moest doen.

In de eerste weken letten we vooral op de groei van de pups. Soms betekent dat extra aanleggen bij Kasja, dag en nacht. Zodra de oogjes en oortjes open gaan en de pups beginnen te lopen, wordt de wereld snel groter voor ze. Dan wordt de ruimte in huis ook groter waar ze komen. Elke fase is leuk om mee te maken. Het is prachtig om de kleintjes te zien opgroeien en te kunnen genieten van hoe snel ze van alles leren. Het is heel speciaal dat je dit van zo dichtbij mee kunt maken in je eigen huis.

Het is natuurlijk ook een intensieve periode. Wij hebben in het eerste nest wel regelmatig een zieke pup of zieke moederhond gehad. Dat kan overdag, ‘s nachts en in het weekend gebeuren. Het was lastig om Kasja op gewicht te houden omdat ze – vanaf dat de pups ongeveer 5 weken oud waren – al haar voer teruggaf aan de pups. Daarnaast had ze regelmatig diarree. Ondanks dat ze veel at, bleef ze afvallen. Nadat we haar meer gescheiden hielden van de pups en de pups zelf brokjes mochten eten, knapte Kasja snel op.

En hoe is de ervaring met het nestje dat Kasja nu heeft gekregen?

Deze keer is Kasja bevallen van 12 pups, waarvan 11 gezonde pups: 1 is doodgeboren. De dracht was zwaar voor haar met 12 pups. In de laatste weken werd het lopen zwaar en in de laatste dagen kon ze niet meer eten omdat haar buik zo tegen haar maag drukte. Ik heb van alles geprobeerd zodat ze wel iets binnenkreeg. De aanloop naar de bevalling was opnieuw pittig, met onrust en niet eten. De begeleiding was erg prettig, ik kon al mijn vragen stellen en er werd altijd meegedacht of gerustgesteld dat iets erbij hoorde.

Met de 11 pups was het nog alerter zijn op de groei. De natuur regelde het heel mooi: als een pup een dag minder was gegroeid, werd dat een volgende dag gecompenseerd. Kasja heeft de voeding helemaal zelf kunnen doen. Ook nu zien we zo mooi alle fases die pups doorlopen in de ontwikkeling. Wat nu heel fijn is, is dat Kasja goed op gewicht is gebleven. Dat is een groot verschil met het vorige nestje.

Wat zijn belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je gastgezin wilt worden voor een moederhond met pups?

De moederhond is gemiddeld 1 tot 2x per jaar loops. Hulphond Nederland plant dan in bij welke loopsheid de teef wordt gedekt. Deze planning hangt van veel factoren af en is niet altijd ruim van te voren bekend.

In de periodes tussen de loopsheid door is er gemiddeld 1x per maand een losloopwandeling met de gastgezinbegeleider. De gastgezinbegeleider is (op werkdagen) altijd bereikbaar voor vragen of overleg. In het begin is het belangrijkste dat de moederhond helemaal vertrouwd en gewend raakt aan het gastgezin.

In de periode dat de moederhond loops wordt en gedekt gaat worden, zijn er een paar duidelijke momenten die ingepland worden. In de 2e week wordt er een aantal keer bloed geprikt. Zodra de waarde van het progesteron goed is, betekent het dat de dekking op diezelfde dag nog plaats vindt. In de 4e week na de dekking wordt de drachtecho gemaakt. Als de hond dan drachtig is, is vrij duidelijk in welke week de bevalling zal plaatsvinden. Rondom de bevalling is het belangrijk om voldoende tijd te hebben om thuis te zijn.

In de 8 weken dat het nest in huis opgroeit, is het goed om veel tijd te hebben om bij de pups te zijn. Daarnaast komt er vaak begeleiding van Hulphond Nederland langs. In de periode dat de pups er zijn, worden er namelijk veel observaties gedaan. In de 6e week gaan de pups naar de dierenarts voor een algemene check, vaccinatie en chip. In de 8e week worden de pups onderworpen aan de CARAT test om te beoordelen welke pup in opleiding gaat. Daarna verhuizen de pups naar een pupgastgezin.

Hoe lang blijft de moederhond wonen bij jou als gastgezin?

De moederhond woont vast bij het gastgezin, dus ook als de pups naar een pupgastgezin gaan blijft de moederhond bij jou. 

Heb je zelf keuze in wat voor soort moederhond je in huis krijgt?

In ons geval hebben we in 2018 een intake gehad en in 2019 kwam het voorstel om kennis te maken met Kasja. De match wordt door Hulphond Nederland gemaakt, zij kijken vanuit de intake welk type hond goed bij ons als gezin past. Daarnaast vroegen ze zelf ook of wij een voorkeur hadden. Het belangrijkste is echter dat (het karakter van) de hond goed bij het gezin past.

Welke begeleiding kun je vanuit Hulphond Nederland verwachten?

Als gastgezin hebben we één vaste gastgezinbegeleider voor de moederhond en één voor gedragsvragen. De gezinsbegeleider voor de moederhond komt vooral in beeld bij de planning van de mogelijke dekking en de hele periode tussen de loopsheid tot na de bevalling. De gezinsbegeleider voor gedrag zie je gemiddeld 1x per maand en tussentijds kun je overleggen als er vragen zijn over het gedrag. De begeleiding vanuit Hulphond Nederland is altijd bereikbaar voor vragen. Daarnaast krijg je ook twee vaste nestbegeleiders, die komen ongeveer twee weken voor de bevalling kennis maken.

Rondom de bevalling wordt door de begeleider alles goed voorbesproken en als er vragen zijn of als er iets met de moederhond is, kun je altijd contact opnemen. Daarnaast hebben we in de eerste week na de bevalling veel app-contact en vindt er minimaal twee keer een huisbezoek plaats. Via app kunnen we als gastgezin alles vragen over de ontwikkeling, de gezondheid en andere zaken.

Hoe vaak komt de begeleiding van Hulphond Nederland langs wanneer de pups zijn geboren?

De nestbegeleiding vanaf de 2e week na geboorte is 4 dagen per week, 1x per dag. Vanaf de 5e week komt de begeleiding 5 dagen per week, 2x per dag. Er is een duidelijk protocol dat gevolgd wordt met de pups. Het betekent wel dat er op veel momenten veel mensen over de vloer komen. Het mooie is dat de verantwoordelijkheid voor de observaties duidelijk bij de begeleiders ligt. Alles wat wij observeren, filmen we en beschrijven we. Een lastiger aspect van de hoeveelheid begeleiding is dat er heel frequent iemand aanwezig is in huis. De keuze is aan ons of we meehelpen of niet. In principe is dit niet nodig maar het mag altijd. Het is wel een weg zoeken, wat je zelf doet op het moment dat er begeleiders in huis zijn.

Kun je zelf de namen van de pups kiezen?

Elk nest krijgt een specifieke beginletter via Hulphond Nederland. Je kunt dan zelf een voorstel doen voor de namen. Hulphond Nederland kijkt mee of de namen geschikt zijn. Er wordt rekening gehouden met reeds bestaande namen, de naam mag niet op een commando lijken en het liefst niet dezelfde klanken binnen één nest (voor het roepen van de hond, geen verwarring voor broer/ zus).

Hoeveel tijd ben je thuis voor de moederhond en pups?

Wij zorgen dat er altijd iemand thuis is. Als de pups wat ouder worden, laten we de moederhond uit terwijl de pups slapen. Je wilt altijd in de buurt zijn, omdat je soms verrast kan worden door een onverwachte situatie.

Jullie werken en hebben als gezin met kinderen de moederhond met pups, is dat goed te combineren?

Doordat een groot deel van mijn werk in de periode van het nest thuis gedaan kan worden, is het goed te combineren. We hebben het leven al zo ingericht dat we na school altijd thuis zijn dus dat is alleen maar leuk voor de kinderen, als de pups er zijn.

Wat zijn leuke momenten van een moederhond met pups in huis hebben? Waar krijg je écht energie van?

Als je van dieren houdt, is het heerlijk om ze van geboorte af aan te zien ontwikkelen. Ze starten zo klein en afhankelijk, hoe mooi is het dan om de moederhond te zien veranderen in moeder en haar in die rol te kunnen begeleiden. Het geeft veel energie om er aan te kunnen bijdragen dat de pups een goede start krijgen. Het knuffelen met de pups en daarnaast het jong beginnen met kleine aspecten van opvoeden, het goede gedrag belonen, is zo dankbaar. Als je dan zo volledig onbevangen en onvoorwaardelijk liefdevol wordt begroet door alle pups, is dat het mooiste dat er is.

Welke momenten zijn moeilijker? Wat valt soms zwaarder dan je had verwacht?

In het begin slaap je naast de werpkist om te zorgen dat het in de nacht goed verloopt, met temperatuur, voeding, plaats in de werpkist. Dat zijn wel onderbroken nachten. Als ze groter worden en de ren groter wordt, wordt ook het gebied groter waar ze nog niet zindelijk zijn. Er worden dagelijks veel wassen gedraaid en elke dag dweilen we de hele ruimte. Zodra ze zelf gaan eten (4x per dag) is het belangrijk om in de planning rekening te houden met de eet momenten. Dat er dagelijks mensen over de vloer zijn, is ook een nieuwe ervaring. Het geeft veel informatie en hulp en het betekent ook dat er weinig momenten zijn dat er niemand anders thuis is.

Als je spreekt uit ervaring, aan wie zou je het aanraden om gastgezin te worden voor een moederhond met pups?

Het is ongelooflijk leuk om te doen als je van dieren houdt. Het vraagt wel dat er een groot deel van de dag iemand thuis is en het vraagt enige ruimte in huis. Je kunt er wel gedeeltelijk bij thuiswerken. Ik denk dat het prettig is dat je het samen kunt doen, zodat je wat kunt afwisselen. Ik denk dat het begint bij liefde voor honden en dat er dan meerdere situaties geschikt kunnen zijn. 

Ook gastgezin worden voor Hulphond Nederland?

Enthousiast geworden na het lezen van deze ervaring als gastgezin voor een moederhond met pups? Bij Hulphond Nederland kun je je aanmelden als gastgezin! Dat kan via deze pagina. Daarnaast vertellen we in deze andere blog nog meer over de eisen en allerlei praktische zaken.

Naast gastgezinnen voor een moederhond met pups, zijn we ook altijd op zoek naar gastgezinnen die een pup in huis nemen vanaf de leeftijd van 8 weken. Meer weten hierover? Bekijk dan deze pagina.

Ook interessant