Superteam: Nicole en Youk

Tranen vloeien vaak rijkelijk wanneer Nicole Vos op het hoofdkantoor in Herpen getuige is van de officiële overdracht van een hond, die bij haar als pup is opgegroeid. “Maar van blijdschap, hoor!”, haast zij zich te zeggen. “Op zo’n moment ben ik zó trots op de hond die wij als gastgezin hebben helpen opgroeien. Moet je kijken wat mijn grote vriend nu allemaal kan, denk ik dan. Méér dan trots!”

Ambassadeur

Sinds 2012 is Nicole samen met haar partner Harry en zoon Stef gastgezin. Inmiddels heeft ze een vijfde pup onder haar hoede: Youk, een bruine labrador van net geen jaar oud. Tijdens haar werkzaamheden in de nagelstudio ligt de pup altijd bij haar. Hierdoor wordt Nicole regelmatig naar de werkzaamheden van Hulphond Nederland gevraagd. “Ik vind het leuk om erover te vertellen en voel me zo langzamerhand een beetje ambassadeur”, geeft Nicole bescheiden toe.

Afscheid nemen

Nicole leert de stichting kennen op het moment dat haar eigen hond oud is en op zijn laatste benen loopt. “Ik wilde zeker weer een nieuwe hond en de achterliggende gedachte van Hulphond Nederland sprak me enorm aan. Daarom besloot ik mij op te geven als gastgezin voor één van hun pups.” Wanneer de hond na zo’n zestien maanden aan het volgende deel van de opleiding begint, wordt er afscheid genomen. Hoewel dat niet gemakkelijk is, stel je je daar vanaf het begin op in. “Bovendien weet je dat de hond een goed leven krijgt. Hij gaat enorm veel betekenen voor een cliënt en de uitstekende begeleiding vanuit de stichting blijft gedurende zijn hele leven.”

Kers op de taart

Iedere keer blijft het spannend of de pup die bij Nicole volwassen wordt, in aanmerking komt voor een leven als hulphond. “Honden zijn geen robots: het is niet vanzelfsprekend dat ze kunnen wat wij van hen vragen. Maar als het lúkt, is dat de kers op de taart!”

Lees het volledige verhaal van gastgezin Nicole en Youk.

Word ook gastgezin!

Hulphond Nederland is altijd op zoek naar nieuwe gastgezinnen waar de pups het eerste jaar van hun opleiding kunnen wonen. Als gastgezin bent u verantwoordelijk voor de opvoeding, socialisatie en het aanleren van enkele basiscommando’s. Meer weten? Op deze pagina vindt u alle informatie over gastgezinnen.

Help mee