Superteam: Pascalle, Nicole en Sepp

Nog geen jaar geleden zat Pascalle (18) het grootste deel van de dag alleen op haar kamer. Ze had een depressie en was bang voor bijna alles. Ook raakte ze snel geïrriteerd: tijdens ruzies ging ze volledig door het lint. Inmiddels is haar leven compleet veranderd. Pascalle ging in muziektherapie, maar dat sloeg niet aan. Haar muziektherapeut kwam toen met het idee om dierondersteunde therapie en coaching bij Hulphond Nederland te proberen. Dat bleek een schot in de roos. Pascalle: “Tijdens het eerste gesprek met Nicole, mijn therapeut, voelde ik me al helemaal op mijn gemak. De honden houden je bezig, waardoor praten makkelijker gaat.”

Diagnose autisme

Pascalle werd ook getest op autisme. Een openbaring, want eindelijk werd duidelijk waarom Pascalle zo heftig reageerde op haar omgeving. De paniek, de ergernissen, het verdriet. Nicole stelde vervolgens een persoonlijk behandelplan op. Aan de hand van gesprekken en oefeningen met verschillende hulphonden, waaronder Sepp, leerde Pascalle steeds meer over zichzelf.

Onzeker en gefrustreerd

“Mijn grootste probleem was dat ik niet in mezelf geloofde. Ik dacht dat ik niets kon en raakte snel gefrustreerd. Nicole bedacht oefeningen die mij konden helpen. Zo was er bijvoorbeeld de oefening met een getrokken lijn in de kamer. Sepp stond aan de ene kant, ik aan de andere. Ik moest Sepp roepen, waarna hij voor de lijn moest stoppen. In het begin dacht ik: ‘Ik kan dit niet, waarom zou hij voor mij stoppen?’ Sepp, die dat aanvoelde, luisterde dus niet…”

Enorme overwinning

“Een hond kun je niet voor de gek houden, dus ik moest echt in mezelf geloven. Als je onzeker of gefrustreerd bent, luisteren ze niet. Na een tijdje stopte hij voor de lijn, zelfs als ik een snoepje in mijn hand had. Een enorme overwinning. Alles werd anders, ook hoe ik mezelf zag. Als ik nu ruzie heb met bijvoorbeeld mijn zusje, neem ik eerst een stap terug. Ik doe mijn ademhalingsoefeningen en kan mezelf daardoor kalmeren. Mijn leven is compleet veranderd. Ik zit niet meer de hele dag verdrietig op mijn kamer. Ik maak weer vriendinnen en leef mijn leven.”

Word ook supporter!

Pascalle, therapeut Nicole en hulphond Sepp zijn samen een superteam. Want Nicole en Sepp geven Pascalle meer controle over haar autisme. Zodat Pascalle beter kan omgaan met situaties waarmee zij zich anders geen raad geweten zou hebben. Dankzij intensieve coaching en begeleiding door de therapeuten van Hulphond Nederland kunnen jonge mensen met gedragsproblemen en psychische stoornissen écht geholpen worden. Want alleen door die gezamenlijke inspanning vormt elke hulphond uiteindelijk een onverslaanbaar duo met zijn baasje; een superteam.

Word nu ook supporter van superteams! Al vanaf 3 euro per maand steun je de training van therapie-hulphonden én hun baasjes.

Support