Superteam: Viola en Patrick

Viola Baas is een positief ingestelde vrouw van 36 jaar met een erfelijke spierziekte. Daardoor kan ze niet staan of lopen, heeft zij een verminderde spierkracht en is ze volledig gebonden aan haar elektrische rolstoel. Dankzij ADL-hulphond Patrick kan ze toch zelfstandig wonen en ook haar functie als maatschappelijk werker in een verpleeghuis uitoefenen. “Door mijn hulphond houd ik meer energie over en ben ik veel minder afhankelijk van anderen”, aldus Viola.

Twee handen op één buik

“Ik hoef Patrick bijna nooit streng toe te spreken. Ik kan hem met mijn ogen sturen. Soms heb ik zelfs het idee dat hij gedachten kan lezen. Hij is heel erg gefocust op mij en zoekt het contact met mij ook echt op. Hij kijkt altijd om alsof hij wil vragen: ‘Ben je er nog?’. Patrick was een vroege leerling. Toen hij 18 maanden oud was, kwam hij al bij mij. We zijn echt twee handen op één buik. Ik ben zo blij dat hij in mijn leven is gekomen.”

Meer regie

“In het algemeen kan ik zeggen dat ik, sinds ik een hulphond heb, meer regie heb over mijn eigen leven. De handelingen die Patrick voor mij doet zou ik – soms – zelf kunnen doen, maar het kost me erg veel kracht en energie. Nu hou ik dus meer energie over en ben ik minder afhankelijk van de hulp van anderen. Ik kan bijvoorbeeld de was doen wanneer ik dat wil. Op mijn werk ben ik door Patrick minder afhankelijk van de hulp van mijn collega’s. Het is gewoon fijn als je het zelf kan. Dat geeft een gevoel van eigenwaarde. Voor mij is dus alles wat een hond voor mij kan doen essentieel.”

Lees het volledige verhaal van Viola en Patrick. 

Word ook supporter!

Viola en Patrick zijn samen een superteam. Alles wat Patrick kan doen in dagelijkse handelingen, zoals deuren open en dicht doen, lampen aandoen, lades optrekken en spullen van de grond pakken, bespaart Viola energie. Daardoor kan Viola gemakkelijker zelfstandig deelnemen aan de maatschappij. Dankzij intensieve training en begeleiding door de professionals van Hulphond Nederland kunnen mensen met lichamelijke beperkingen écht geholpen worden. Want alleen door die gezamenlijke inspanning vormt elke hulphond uiteindelijk een onverslaanbaar duo met zijn baasje: een superteam.

Word nu ook supporter van superteams! Al vanaf 3 euro per maand steun je de training van ADL-hulphonden én hun baasjes.

Support