Veelgestelde vragen

Aanvraag en inzet

Via deze pagina kunt u zich aanmelden voor een hulphond. Op basis van uw aanmelding vindt een eerste screening plaats. Vervolgens zal een van onze cliëntbegeleiders contact met u opnemen om een duidelijk beeld te krijgen van uw hulpvraag en om de mogelijkheden te bespreken.

In het geval van PTSS kun je je bij ons aanmelden wanneer je bent vastgelopen in je
behandeltraject. Na een intake en kennismaking kijken we met jou naar het meest passende behandelaanbod binnen het Domingo House.

In het Domingo House streven we er naar mensen de regie over hun eigen leven terug te geven. Door mensen de beschikking te geven over een PTSS-hulphond creëer je een afhankelijkheidsrelatie tussen mens en dier. De dierondersteunde therapie van het Domingo House blijkt uit ervaring voor mensen met PTSS in veel gevallen de meest wenselijke, effectieve en doelgerichte oplossing te zijn.
De wachtlijst voor een PTSS-hulphond is momenteel (voor minimaal 2 jaar) gesloten. De vraag is vele malen groter dan dat wij aan kunnen bieden en omdat wij ernaar streven zoveel mogelijk mensen te helpen, en te voorkomen dat de wachttijd nog langer wordt, is dan ook besloten voorlopig geen nieuwe aanvragen toe te voegen aan deze lijst, maar deze mensen te helpen middels onze dierondersteunde therapie.

Voor therapeutische hulpvragen plaatsen wij geen hulphonden bij cliënten thuis. Ook leiden wij geen autisme-geleidehonden op om bij een kind in huis te plaatsen. Wel bieden wij dierondersteunde therapie en coaching aan, waarbij therapeuten werken met onze speciaal daarvoor opgeleide Therapie-hulphonden. Dit kan op verschillende locaties in Nederland. Klik hier voor meer informatie over ons programma.

Als u belangstelling heeft voor ons therapie- en coachingprogramma, kunt u dit aanvragen via deze pagina. Een van onze therapeuten zal dan contact met u opnemen om een duidelijk beeld te krijgen van uw hulpvraag en om de mogelijkheden te bespreken.

Wanneer een hulphond de mooie leeftijd van 10 jaar heeft bereikt (of in sommige gevallen al eerder), gaat hij met pensioen. Indien de hond niet bij de cliënt of in zijn directe omgeving kan blijven, gaan wij op zoek naar een goed nieuw thuis. Hiervoor is er een lijst met mensen die zich hebben aangemeld, waarin wij de juiste match zoeken. Mocht u interesse hebben om een van deze honden een goed thuis te bieden, dan kunt u zich aanmelden of meer informatie krijgen via info@hulphond.nl.

Helaas moeten wij af en toe een hond uit de opleiding halen. Dit kan op allerlei momenten gebeuren, bijvoorbeeld tijdens het verblijf in het gastgezin of tijdens de training in Herpen. Het gaat hier dus om jonge honden tot max. 2 jaar. Daarnaast zijn er ook honden die al aan het werk zijn, en dus wat ouder zijn, die soms uit het traject gehaald worden. Voor alle honden die niet (meer) als hulphond kunnen werken, wordt altijd een goed thuis gezocht. In aanmerking hiervoor komen gezinnen waar geen sprake is van een fysieke of therapeutische hulpvraag. De kosten die hieraan verbonden zijn, verschillen per hond. Mocht u interesse hebben om een van deze honden een goed thuis te bieden, dan kunt u zich aanmelden of meer informatie krijgen via info@hulphond.nl.


Opleiding

Hulphond Nederland leidt vier soorten hulphonden op: de ADL-hulphond, PTSS-hulphond, Epilepsie-hulphond en Therapie-hulphond. De eerste drie soorten worden bij cliënten thuis geplaatst. Therapie-hulphonden worden niet bij cliënten thuis geplaatst, maar worden ingezet voor onze therapie- en coachingactiviteiten en ons project Kwispellezen. Wij leiden geen hulphonden op voor mensen met diabetes, dementie of een auditieve beperking.

Hulphond Nederland is altijd op zoek naar gastgezinnen die een pup opvoeden in de eerste fase van zijn opleiding tot hulphond. Als gastgezin wordt u begeleid door een van onze gastgezinbegeleiders en leert u alles over de opvoeding en socialisatie van (hulp)honden. Gastgezinnen hebben een belangrijke taak in de opleiding en inzet van onze hulphonden en zijn onmisbaar voor de stichting. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Bij Hulphond Nederland worden alleen door ons geselecteerde pups in eigen beheer opgeleid tot hulphond. Het is dus niet mogelijk om uw eigen hond op te (laten) leiden bij ons. Ook is het niet mogelijk om een keurmerk of certificaat voor uw eigen hond aan te vragen. Alleen door ons opgeleide hulphonden, die hun training succesvol hebben doorlopen en van wie de medische checks in orde zijn, kunnen wij erkennen als officiële hulphond.


Steunen

U kunt ons werk op veel manieren steunen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger, met een donatie, of door een inzamelingsactie te starten. Ook voor scholen en bedrijven/verenigingen zijn er tal van mogelijkheden om Hulphond Nederland te steunen.

Hulphond Nederland onderscheidt vier soorten gastgezinnen: pupgastgezin, Therapie-gastgezin, opvanggastgezin en gastgezin moederhond en nestje. Als gastgezin wordt u begeleid door een van onze gastgezinbegeleiders en leert u alles over de wereld van (hulp)honden. Gastgezinnen hebben een belangrijke taak in de opleiding en inzet van onze hulphonden en zijn onmisbaar voor de stichting. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ons met uw bedrijf of vereniging te steunen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld als sponsor aan ons verbinden, een pup adopteren of lid worden van onze Club van 500. U kunt hiervoor contact opnemen met onze accountmanagers Pieter Blickman en Niels de Graaf.

Als schoolleiding of docent kunt u activiteiten organiseren rondom het thema ‘hulphond’ en/of een inzamelingsactie starten. Wij verzorgen gastlessen met de inzet van onze hulphonden, cliënten of vrijwilligers. Na een gastles zijn leerlingen vaak zo enthousiast dat zij een actie organiseren om geld in te zamelen. Ook hebben wij speciale lespakketten ontwikkeld en kunnen leerlingen, met onze hulp, een spreekbeurt geven over Hulphond Nederland. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.

Via ons online actieplatform Helphulphond.nl kunt u een eigen inzamelingsactie starten. Zo kunt u snel en gemakkelijk geld inzamelen voor de opleiding en inzet van onze hulphonden. Doneren is heel simpel, u kunt bijhouden hoeveel geld u al heeft opgehaald en u kunt uw actie via social media delen met familie en vrienden.


Voorlichting

De vraag om een kijkje te mogen nemen op onze stichting ontvangen wij zeer vaak. Aangezien dit in het belang van de opleiding en rust van onze honden niet mogelijk is, raden wij u aan om een van onze Open Dagen te bezoeken. Dan wordt er voorlichting gegeven en kunt u verschillende demonstraties bijwonen. In onze agenda staat wanneer de eerstvolgende Open Dag plaatsvindt. U bent dan van harte welkom om een kijkje te nemen op ons opleidingscentrum en al uw vragen te stellen.

Het is inderdaad mogelijk om een lezing aan te vragen bij Hulphond Nederland. Een lezing wordt veelal verzorgd door een cliënt met zijn/haar hulphond en duurt circa 1,5 uur. Aan een lezing zijn kosten verbonden. Indien u interesse heeft in een lezing, kunt u contact opnemen met Miriam van Dijk via 0486-411878 of m.vdijk@hulphond.nl.

Als schoolleiding of docent kunt u activiteiten organiseren rondom het thema ‘hulphond’ en/of een inzamelingsactie starten. Wij verzorgen gastlessen met de inzet van onze hulphonden, cliënten of vrijwilligers. Na een gastles zijn leerlingen vaak zo enthousiast dat zij een actie organiseren om geld in te zamelen. Ook hebben wij speciale lespakketten ontwikkeld en kunnen leerlingen, met onze hulp, een spreekbeurt geven over Hulphond Nederland. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.

Onze stichting heeft als doelstelling om zoveel mogelijk mensen te helpen met de inzet van een hulphond. Dit betekent echter ook dat onze medewerkers vrijwel volledig bezig zijn met het opleiden van de honden en begeleiden van onze cliënten. Voor interviews en individuele opdrachten kunnen wij helaas geen tijd vrijmaken. Om belangstellenden toch in de gelegenheid te stellen om kennis te maken met ons werk, organiseren we twee keer per jaar een Open Dag. Dan wordt er voorlichting gegeven en kunt u verschillende demonstraties bijwonen. In onze agenda staat wanneer de eerstvolgende Open Dag plaatsvindt. U bent dan van harte welkom om een kijkje te nemen op ons opleidingscentrum en al uw vragen te stellen.