Prachtige opbrengst eerste vaatje haring voor Hulphond Nederland

12 juni 2018

Bijdrage komt ten goede van het therapie- en coachingprogramma voor kinderen

Vandaag is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe traditioneel geveild als aftrap van het nieuwe haringseizoen. Samen met tientallen bieders werd een mooie opbrengst van € 78.000,- bijeengebracht voor het goede doel van dit jaar: Hulphond Nederland. Het laatste bod werd gedaan door groothandel Makro en is daarmee de koper van het felbegeerde vaatje. Vanaf morgen, 13 juni, is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop. Tijdens de veiling hanteerde ambassadeur Frits Wester de veilinghamer, terwijl ambassadeur Anita Witzier de presentatie voor haar rekening nam en de aanwezigen wist te bewegen tot gulle gaven. Beiden zetten zich al jaren in voor Hulphond Nederland.

Therapieprogramma

Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie van Hulphond Nederland, is erg blij met het resultaat van de veiling. “Deze financiële bijdrage zetten wij in voor het therapie- en coachingprogramma voor kinderen. De honden van onze stichting worden van oudsher opgeleid als steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar ook jongeren met gedrags- of emotionele problemen, psychiatrische problematiek, ontwikkelingsstoornissen blijken gebaat bij de inzet van hulphonden. In samenwerking met diverse jeugdzorgcentra biedt Hulphond Nederland een uniek therapie- en coachingprogramma waarbij ervaren therapeuten speciaal opgeleide Therapie-hulphonden inzetten om deze jongeren meer zelfvertrouwen te laten opbouwen en hun zelfbeeld te versterken.”

Proefpanel

Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen. Immers, potentiele bieders wilden natuurlijk wel weten waarop ze bieden! Onder leiding van Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO vakopleiding food) keurden Chef Stephan Möllers van restaurant Plantage87 en haringambassadeur 2018 en (haringdeskundige) de eerste nieuwe haring. Het proefpanel was unaniem zeer tevreden over de kwaliteit. Na afloop van de veiling kregen de bezoekers zelf de gelegenheid de kwaliteit van de eerste Hollandse Nieuwe 2018 te beoordelen. Naast het traditionele haring happen vanaf de staart presenteerde Stephan Möllers de gasten een aantal haringamuses. Daarnaast kon met genieten van smaakcombinaties die onlosmakelijk met haring verbonden zijn: tafelzuren Van Kesbeke, Bols Corenwyn, en de speciale biersoorten van de Nederlandse Brouwers.

Start verkoop

De dag na de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, op 13 juni, start de verkoop van de haring in Nederland evenals in België en Duitsland. Ook in het Duitse Hamburg is het seizoen door het Nederlands Visbureau feestelijk ingeluid met een event, waar een gulle gift aan het goede doel Nestwerk werd overhandigd. De initiator van het goede doel Reinhold Beckmann (de bekende sportjournalist en presentator van een late night show) zal zich eveneens richten op kinderen, in dit geval veel sociaal achtergestelde jeugd.

Zodra de nieuwe haringen weer overal verkrijgbaar zijn, wordt de komst van de nieuwe vangst 2018 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag.