Blog van puppy Nanouk
Neem een kijkje in het leven van een gastgezin. Door het lezen van onderstaande blogs van Trudy, die samen met haar man Albert gastgezin is voor hulphond in spe Nanouk, leer je wat er komt kijken bij het zijn van gastgezin voor een hulphond in opleiding. Veel leesplezier!
Veelgestelde vragen
Het allerbelangrijkste is dat je voldoende tijd en energie wil steken in de pup. Natuurlijk zijn er punten waarvan het belangrijk is dat daar aan wordt voldaan, de gastbegeleider die met jou in gesprek gaat, zal je daar alles over vertellen. Een aantal van deze punten lees je onderstaand.
- Je bent in staat de pup of jonge hond begeleiding te geven
- Je hebt de beschikking over een auto
- De hond kom met regelmaat in aanraking met kinderen (thuis of in de buurt)
- Een (parttime) baan is geen probleem, mits de pup mee naar het werk kan of er iemand thuis is die actief bij de opvoeding/training betrokken is. Vanaf een leeftijd van +/- 5 maanden mag de pup maximaal 4 uur per dag alleen zijn.
- Je volgt de trainingen die Hulphond Nederland je aanbiedt. Uiteraard krijg je gedurende de hele periode begeleiding van een gastgezinbegeleider.
- Een eigen hond? Geen probleem, mits deze minimaal 1 jaar oud is en geen gedragsproblemen heeft.
- Op vakantie? In overleg kan de hond tijdelijk opgevangen worden door Hulphond Nederland.
- Je vindt het leuk om te leren en om iemand te helpen
Na het invullen van het aanmeldformulier wordt er contact met je opgenomen. Je krijgt dan een vrij lange vragenlijst toegestuurd die je ingevuld retour moet sturen. Daarna zal de gastgezinbegeleider telefonisch contact met jou leggen en mogelijk een afspraak met je maken voor een huisbezoek.
Hieraan kan geen exact tijdsbestek gehangen worden, dit hangt namelijk af van verschillende factoren. Wanneer er een pup beschikbaar is, wordt er overlegd of de komst van een pup op dat moment in jullie gezin uitkomt. Indien dit het geval is, dan zal er een afspraak gemaakt worden wanneer de pup mag worden opgehaald.
Zeker! Je kunt aangeven of je de voorkeur hebt voor een reu of een teefje. Daarnaast mag je een voorkeur van ras aangegeven. Wij werken voornamelijk met hondenrassen als labradors, golden retrievers en poedels en kruisingen daartussen zoals labradoodles. De gastgezinbegeleider bespreekt met jou welk type hond het beste bij jouw gezin past.
De gastgezinbegeleider bespreekt deze met je en zal waar nodig je hierin begeleiden. Een paar voorbeelden van regels die wij hanteren:
- De pup loopt aan een losse lijn. Bij trekken staan we stil en doen wij een stapje achteruit.
- De pup mag niet het water in, ook geen pootje baden.
- De pup slaapt in de bench en mag niet op de bank.
- De pup mag niet opspringen tegen personen en/of meubels.
- De pup moet voor het eten eerst zitten en wachten totdat hij het commando ‘smullen’ krijgt.
- Aan de lijn mag de pup niet met andere honden in contact komen. Los van de riem mag hij met andere honden spelen.
Elke week heb je contact met de gastgezinbegeleider waarmee je gaat oefenen in je eigen omgeving en soms elders, bijv. in het park, in het winkelcentrum, op kantoor, enzovoort. Daarnaast word je gevraagd om een keer per maand naar de groepsles in Herpen te komen.
Je kunt de gastgezinbegeleider altijd binnen kantoortijden benaderen, of 24/7 het noodnummer bellen als dat nodig is.
Alles wat de pup nodig heeft krijg je van Hulphond Nederland; Riem, lange riem, dekje, kleed, speeltje, hondenbakken, bench, anti worm-/vlo-tabletten en voer; dit wordt steeds aangevuld. Daarnaast krijg je ook het entingsboekje voor het bezoek aan de dierenarts.