VriendenLoterij verrast Hulphond Nederland met donatie voor Kwispellezen

7 februari 2019

Hulphond Nederland kan honderden kinderen met een leesachterstand helpen dankzij een schenking van 428.227 euro

VriendenLoterij ambassadeur Lucille Werner verraste Hulphond Nederland gisteren met een donatie van 428.227 euro voor het project Kwispellezen. Dit project helpt basisschoolkinderen die moeite hebben met lezen. Voorlezen aan een hond vergroot hun zelfvertrouwen en leesmotivatie, waardoor ook de leesvaardigheid toeneemt. Op dit moment verlaat nog steeds 1 op de 10 kinderen de basisschool met een lees- en/of taalachterstand. “Met de steun van de VriendenLoterij kunnen we het probleem van laaggeletterdheid nu bij de basis aanpakken. Door deze bijzondere schenking helpen wij de komende jaren ruim 700 kinderen met een leesachterstand. Hiermee kunnen we een groot verschil maken!”, aldus Rudolph Strickwold, directeur Marketing en Commercie van Hulphond Nederland.

De schenking aan Hulphond Nederland is mogelijk dankzij de deelnemers aan de VriendenLoterij. Dorine Manson, Managing Director VriendenLoterij: “Voor ieder kind zijn taalbegrip- en expressie voorwaarden voor persoonlijke ontplooiing, relaties bouwen, weerbaarheid, betere kansen op school en in de maatschappij. Kinderen die met plezier lezen, worden beter in taal en kunnen zich persoonlijk meer ontplooien. Wij vinden het daarom belangrijk om organisaties te steunen met vernieuwende en prikkelende initiatieven zodat kinderen enthousiast worden om te lezen en schrijven. Het Kwispellezen project van Hulphond Nederland is zo’n project.”

Kwispellezen
Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 voor aan een speciaal opgeleide hond. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, ADHD, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies waar ook een pedagogisch begeleider en een leesconsulent bij betrokken zijn. De deelnemende honden zijn door Hulphond Nederland speciaal opgeleid om met kinderen te werken. Kwispellezen is ontwikkeld door Hulphond Nederland en de Bibliotheek Midden-Brabant en wordt sinds 2017 bij enkele bibliotheken in Noord-Brabant aangeboden. Meer informatie: www.hulphond.nl/kwispellezen

Miljoenen voor gezondheid en welzijn in Nederland
De schenking aan Hulphond Nederland is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de VriendenLoterij dat op 11 februari plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dankzij de deelnemers aan de VriendenLoterij gaan er dit jaar weer miljoenen naar goede doelen die zich inzetten voor welzijn en gezondheid in Nederland. De VriendenLoterij steunt inmiddels meer dan 50 (gezondheid)fondsen en organisaties die een extra steuntje in de rug geven aan mensen die dat nodig hebben om mee te doen in de samenleving. De deelnemers hebben ook de mogelijkheid om organisaties en clubs te steunen waar zij zich mee verbonden voelen. Deelnemers spelen op die manier inmiddels al mee voor meer dan 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen. Zo leveren zij direct een bijdrage aan de samenleving. Op het Goed Geld Gala onthult de VriendenLoterij het totaalbedrag dat zij in 2019 kan schenken en hoe zij dit bedrag verdeelt. Ook verrast de Loterij goede doelen met een extra schenking voor een bijzonder project of baanbrekend initiatief.

Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. Inmiddels spelen ruim 528.000 huishoudens mee voor 50 goede doelen en ruim 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Sinds 1998 is ruim 846 miljoen euro aan goede doelen geschonken. Organisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Fonds Gehandicaptensport, Alzheimer Nederland en Jantje Beton ontvangen jaarlijks een bijdrage.